05.06.2008 Nazad  


Osetiće i Nišlije vrednost Inđije
U danima predaha do početka borbi na evropskom prvenstvu, baraž je tema koja zaokuplja pažnju poklonika fudbala. Dešavanja na fudbalskim terenima Beograda, gde su igrane utakmice prvog i drugog kruga baraža za popunu Prve lige Srbije nisu ostavila ravnodušnim istinske ljubitelje najvažnije sporedne stvari. Stadioni Obilića i Radničkog JP bili su poprišta zanimljivih nadmetanja.

Nakon napornih borbi dobili smo finaliste. Inđija je kod srpskoligaša izborila pravo da u nadmetanju sa 14. plasiranom ekipom neposredno višeg ranga, Niškim Radničkim, pokuša da izbori prolaz u Prvu ligu. Prikazani fudbal bio je na zavidnom nivou. Utakmice su okupljale, za naše prilike impozantan broj gledalaca, koji su uživali u solidnim igrama. Zapaženi su neki novi talenti, potencijalni kandidati za angažman u renomiranim superligaškim ekipama. Sigurno je da su brojni skauti sve pomno zabeležili i preneli podatke ne prave adrese.

U najtežem položaju bili su svakako fudbalski treneri. Sedeći na užarenoj klupi u atmosferi koja nameće imperativ pobede nije bilo ni najmanje jednostavno. Jedan od takvih trener Inđije Predrag Pejović, nakon svih stresova preživljenih na klupi u prve dve utakmice trenutke opuštanja koristi za druženje i razgovor sa prijateljima. Naravno da su fudbalske teme u prvom planu. Ocena prvog i drugog kola baraža najčešće pominjana tema.

"Minula dva kruga baraža na srpskoligaškom nivou donela su nevidjena uzbudjenja. Kao što je i očekivano vidjeno je dosta borbenosti i htenja, na terenu se izgaralo do poslednjeg atoma snage. Ovakve utakmice po običaju ne nose u sebi mnogo fudbalske lepote, ali odišu željom da se postigne što je moguće više. Za divno čudo i pored velikog uloga, koji su nosile sve je proteklo u fer i korektnoj atmosferi, pravom sportskom nadmetanju.
Organizatori su se potrudili da uslovi budu na pristojnom nivou, pa je i pored nesnosnih vrućina sve funkcionisalo na najbolji način. Ekipe su bile ujednačenog kvaliteta, pa ne bi bilo nepravedno da su se sva četiri aktera našla medju prvoligašima. Na žalost ni najboljem među četvoricom nije zagarantovan prolazak. Pomalo i nepravedan sistem. Možda bi zbog svega trebalo porazmisliti i o drukčijem načinu popune Prve lige" izneo je svoje viđenje Predrag Pejović.

Dosadašnji učinak Inđije bio je po ocenama dobrih poznavalaca fudbala na zavidnoj visini?

Nakon svih šokova koji su nas zadesili tokom prolećnog prvenstva teška srca morali smo da se pomirimo sa učešćem i baražu. Preduzeli smo sve neophodne mere i blagovremeno počeli pripreme. Imamo sretnu okolnost da su većina naših prvotimaca iskusni, prekaljeni borci koji su u karijeri prošli sito i rešeto tako da im iskušenja baraža ne predstavljaju posebnu novinu. Nisu bili posebno impresionirani značajem utakmica. Nisu podlegli atmosferi. Imali smo sreću da se u oba susreta namerimo na izuzetno korektne protivnike. I Radnički iz Obrenovca i Sloga tražili su mogućnost za prolaz u naredni krug isključivo sportskim sredstvima. Bili smo za nijansu ubedljiviji i u jednom i u drugom susretu.

Angažovanje tokom svih 90 minuta, borbenst i disciplina u izvršavanju taktičkih zadataka jesu najbitniji elementi, koji obezbedjuju prohodnost. Nije bilo potrebe da posebno naglašavam sve što sam zahtevao od igrača. Vrlo doro se razumemo tako da ne moram da trošim nepotrebne reči ukazujući na konkretna zaduženja. Očekujem da nastavimo istim manirom. Nailaze još veća i teža iskušenja, prilika za potvrdu vrednosti kolektiva i pojediačnu afirmaciju pojedinaca. Nadam se da će moji igrači znati da iskoriste ukazanu priliku.

Prestoje dve utakmice sa Niškim Radničkim?

"Prilika da se već u subotu na delu vidi jedan od naših klubova sa najbogatijom fudbalskom istorijom. Prava je šteta što se klub takvog renomea našao u situaciji da na ovakav način brani prvoligaški status. Svesni smo težine koju nose predstojeće utakmice. Uz dužno poštovanje prema instituciji kakva je Radnički pripremamo se da pružimo maksimum. Biće znatno lakše zbog činjenice da se sada igraju dve utakmice. Ima prilike za popravni. Ne mora sve da se reši u prvom susretu.

Za Iniđiju i okolinu biće subota pravi praznik fudbala. Oriće se sa tribina gromoglasno bodrenje kao podstrek našim igračima da istraju. Zahtevaću kao i do sada krajnju odgovornost, disciplinu i strpljenje. Stručno rukovodstvo Nišlija imalo je dve prilike da snimi naše mogućnosti. I mi ćemo se sa svoje strane potruditi da prikupimo što je moguće više informacija. Ne smemo biti zatečeni. Preduzećemo sve potrebne mere da protivnika koji uživa ovako visok rejting dočekamo na dostojan način" naglasio je Predrag Pejović.

Prvi dan nakon utakmice sa Slogom skorišćen je za takozvani relaks trening i masažu. Korišćene su usluge zavoda za medicinsku rehabilitaciju u Starom Slankamenu. Nekolicina prvotimaca žalila se na lakše povrede i umor. Sve su to uobičajene posledice uloženih napora. Juče je bio slobodan dan. Već od danas treninzi se nastavljaju nesmanjenom žestinom , sve do petka kada će fudbaleri i rukovodstvo krenuti put svoje tradicionalne baze, hotela Elektrovojvodina na Iriškom Vencu gde će potražiti neophodan mir pred predstojeće odsudne bitke.

D. Milovanović
 
Postojeći komentari (0)

Pošaljite komentar

*Ime:


*E-mail:


*Komentar:


Polja obelezena (*) su obavezna.