20.07.2007 Nazad  


Zeleno – beli najavili povratak na prvoligaški tron

Možda najvažnija uloga zeleno - belih u istoriji grada je odgovornost za 2000 ljudi, većinom mladih, koji svake druge subote dolaze na stadion i na utakmicama troše energiju, a neu kafanama. - Jednog dana ćemo da napišemo knjigu, bezmalo triler o promašenim penalima, promašenim šansama i najvećem razočarenju uone u koje smo najviše verovali. Ali ni to nije katastrofa. Pošteno smo igrali, pošteno smo prešli dva ranga i pošteno ispali iz lige! Međutim, ostaje činjenica da smo mentalno bili nespremni da igramo u toj ligi – kritički je osvrt Ješića svojim fudbalerima.

Fudbalski klub “Inđija”, održao je sinoć godišnju Skupštinu na kojoj su razmatrani i jednoglasno usvojeni izveštaji o radu za prošlu, kao i plan rada za narednu sezonu, finansijski izveštaj za proteklu godinu i finansijski plan za naredni period. Najverovatnije, prvi put u Srbiji, jedan fudbalski klub je javnosti prezentovao kompletan finansijski izveštaj, a svako ko bude želeo može da proveri prihode i rashode, koji će biti transparentni i na sajtu Kluba. Predsednik Upravnog odbora FK “Inđija” Goran Ješić, posebno priznanje je odao vernoj publici, koje nikad nije bilo toliko kao prošle godine, i nikad nije toliko pretplatnih karata prodato, što je znantno potpomoglo inđijske fudbalere, kojima je prioritet da se vrate u Prvu ligu Srbije.

- Jednog dana ćemo da napišemo knjigu, bezmalo triler o promašenim penalima, promašenim šansama i najvećem razočarenju u one u koje smo najviše verovali. Ali ni to nije katastrofa. Pošteno smo igrali, pošteno smo prešli dva ranga i pošteno ispali iz lige! Međutim, ostaje činjenica da smo mentalno bili nespremni da igramo u toj Ligi, iako smo po kvalitetu organizacije bili među prvih sedam ili osam na spisku – rekao je predsednik Ješić i dodao da u odnosu na druge klubove, inđijski nije imao mnogo novca, ali su plate i premije išle u trenerski kadar i igrače.

Takođe, drugi klubovi imaju daleko više stalno zaposlenih od dvoje u inđijskom. Na primer, kruševački “Napredak” zapošljava 70 ljudi, a šabačka “Mačva” 18. Pri tom, postojali su i veliki problemi, poput blokiranog računa od 1998. godine sve do 2003, ogromni dugovi za struju i druge troškove, koji su bili zajednički “Inđiji” i “Železničaru”, a iznosili su preko dva miliona dinara.

- Oba fudbalska kluba su bila u teškoj finansijskoj situaciji i planirali smo da ih spojimo u jednu upravu. Iako je “Železničar” ispao iz Vojvođanske lige – jug, uskočio je beščanski “Hajduk”, ali nam je želja da vrati taj status, kao i da se “Inđija” vrati na prvoligaški tron na najpošteniji način. Ovih dana, dovodimo pravo pojačanje i bonus igrače, mlade nade. Važno je pomenuti i da tri omladinske selekcije igraju Kvalitetnu ligu Vojvodine, koji su ispunili na san, izborivši se za plasman, a sledeće godine imaju značajnu ulogu u tom rangu takmičenja. Za godinu, dve igraće u prvom sastavu. To važi i za pionire, koji moraju da budu organska hrana za seniore. U planu je i ženski fudbal. Najveće rezultate, to jest 90 odsto članova ekipe, postigli su fudbaleri sa područja inđijske teritorije i Srema, koji su godinama stvarali dobre generacije. Jedini “stranac” je bio Miličić iz Vrbasa. Ipak, treba da afirmišemo igrače iz Vojvodine i zaposlimo još dva visokoobrazovna profesionalca za pravna, normativna i finansijska pitanja – najavio je predsednik Upravnog odbora Kluba Goran Ješić.

On je podsetio igrače i sve delegate, da uloga FK “Inđija” nije samo sportska, jer “možda najvažnija uloga zeleno – belih u istoriji grada je odgovornost za 2000 ljudi, većinom mladih, koji svake druge subote dolaze na stadion i na utakmicama troše energiju, a ne u kafanama i kod narkodilera”.

Tu bitku ne smemo da izgubimo, jer je ona važnija i od Lige šampiona. Važna nam je publika i gledaoci, a danas smo jači nego ikada, zahvaljujući njima, koji su nam ostali verni i kad smo ispali iz Prve lige. Zato moramo da promovišemo sport, magnetski privučemo publiku i motivišemo mlade ljude za uspeh i rad. To je ono što ste sramotno zaboravili. Fudbaleri Kodžo, Magdić, Vejin, Marko Ješić, generacijama su bili idoli deci, a to je istorijska uloga i ove ekipe – da brinete o deci Inđije! Rezultati će doći, ali ako nema ni njih, nema ni motivacije za decu. Morate zbog toga da imate veliku odgovornost, i u narednih godinu dana da mislite upravo o tome – kritički se osvrnuo Ješić.

Nakon toga,Skupština Kluba je izglasala i promenu Pravilnika, kojim je omogućeno da svi kupci godišnjih karata, plaćanjem članarine i sponzori, automatski postaju aktivni članovi Skupštine. Promena je učinjena po uzoru na najveće svetske klubove u kojima se pokazala kao dobro rešenje, ali i prema modelu FK “Partizan”, jer nema merodavnijih osoba od navijača koji kontinuirano prate rad Kluba da o njemu i odlučuju. Najavljeno je i obeležavanje jubileja u martu naredne godine, odnosno 75 godina od osnivanja Kluba.

Gordana Umičević

 
Postojeći komentari (0)

Pošaljite komentar

*Ime:


*E-mail:


*Komentar:


Polja obelezena (*) su obavezna.