13.03.2008 Nazad  


Želimo fer i korektno takmičenje

Poslednji napisi u sportskoj štampi posvećeni događanjima na našoj fudbalskoj sceni, kao retko kada, uzburkali su sportsku javnost. Ne pamti se kada su dešavanja u vojvođanskoj grupi Srpske lige bila predmet tolike pažnje. Osvrt Gorana Ješića, predsednika Inđije, i iznošenje otvorenih sumnji na račun regularnosti jesenjeg dela takmičenja izazvao je reakciju iz suprotnog tabora, ekipe Zlatibor Vode i bujicu neumesnih opaski na račun inđijskog srpskoligaša. Predsednik Inđije Goran Ješić trenutno se nalazi u Kanu gde je u ime opštine Inđija upravo primio prestižnu nagradu Fajnenšel tajmsa za osvojeno visoko 18. mesto na listi najprivlačnijih evropskih destinacija za strana ulaganja. U odsutnosti predsednika oglasio se Aleksandar Miljanić, sportski direktor. Koristeći pravo na repliku želeo je da ukaže na neke od ključnih momenata koji prate takmičenje vojvođanskih srpskoligaša sa posebnim osvrtom na borbu za lidersku poziciju. "Kao dugogodišnji igrač i sportski radnik osećam potrebu da se osvrnem na neke detalje iz jesenjeg dela. Ovo je moj lični stav. Iznosim ubeđenje da ima "nešto trulo u državi Danskoj ".

Prateći tok i rezultate jesenjeg dela takmičenja i laiku ne mogu promaći neke nelogičnosti. Kao dobrom poznavaocu fudbalskih zbivanja na našem fudbalskom području nisu mi izmigoljila pažnji neka od zbivanja koja asociraju na "štelovanje" rezultata. Prateći neposredno zbivanja na utakmicama naših direktnih konkurenata i slušajući izjave nepristrasnih posmatrača stekao sam čvrsto ubeđenje da je sve stvar režije svojstvene našoj fudbalskoj sadašnjosti bremenitoj svakojakim istupima. Posedujem dosta precizne informacije gde se šta događalo. U fudbalske kvalitete protivnika uverili smo se u direktnom odmeravanju snaga kada naša pobeda ni jednog trenutka nije došla u pitanje. Prosto je neverovatno da ekipa fudbalskih kvaliteta našeg direktnog rivala toliko ubedljivo osvoji primat, da se ni u jednom trenutku ne spotakne. Nisu ovakav bilans zabeležile ni takve svetske veličine kakve su Real, Mančester, Milan ili Inter. Imamo pravo da iznesemo svoju sumnju, bez namere da vredjamo i klevećemo bilo koga.Želja nam je da u ravnopravnim uslovima , fer i korektnom nadmetanju pokušamo da dodjemo do konačnog cilja prvog mesta i povratka medju prvoligaše. Apelovao bih stoga na fudbalske forume da više pažnje posvete dešavanjima na terenima takmičenja koje nosi epitet vojvođanske elite. Jedino na taj način možemo povratiti poljuljani ugled i interesovanje sada ravnodušnih gledalaca".

Još jednu interesantnu temu načeo je Aleksandar Miljanić . "U svim razvijenim fudbalskim zemljama jasno su utvrđeni kriterijumi koje jedan klub mora ispunjavati da bi se plasirao u viši rang takmičenja, prvu ili drugu ligu. Počev od broja stanovnika grada, broja polaznika škole fudbala, zastupljenosti mlađih kategorija u sistemima stalnih takmičenja, kvalifikovanih trenera uključenih u stručno pedagoški rad, infrastrukture, stanja sportskih objekata. Nije bez značaja pomenuti da Inđija broji 30 hiljada stanovnika. Prosek gledanosti na Gradskom stadionu tokom prošlogodišnjeg takmičenja u Prvoj ligi Srbije iznosio je oko 2000 gledalaca po utakmici. Stvorili smo uslove za rad i takmičenje kojima bismo se mogli podičiti i na mnogo višem nivou takmičenja. Stadion i objekti oko njega zaista su za ugled. Sve tri mlađe kategorije (pioniri, kadeti , omladinci) uključene su u najviši rang takmičenja na nivou Fudbalskog saveza Vojvodine. Rešili smo na adekvatan način pitanje finansiranja za duži period. Sve ovo daje nam za pravo da istaknemo najobiljniju kandidaturu za prolaz u viši rang. Želeo bih ovom prilikom da poručim organima koji se bave organizacijom takmičenja da se pozabave i ovim vrlo bitnim pitanjem . Nije li nam dosta pouka iz prošlosti. Treba li da nam se ponavljaju razni Solunci, Badnjevci, Žitorađe i njima slični.

Meteorskom brzinom stizali su do saveznog ranga ne hajući mnogo za evropske i svetske standarde. Dosezali do, za njih, neslućenih visina ali su se isto tako brzo vraćali tamo gde im je mesto ili potpuno nestajali sa fudbalske mape Srbije. O raznoraznim fuzijama uz upotrebu svojevrsne pravničke akrobatike da i ne govorimo. Opravdano se pitam kome su potrebni ovakvi poduhvati. Ne ističem ove detalje sa namerom da bismo po ovom osnovu pridobili naklonost ili bili favorizovani. Ne bez razloga još jednom upućujem poziv nadležnima da omoguće da stvari teku svojim regularnim tokom uz poštovanje davno utvrđenih fudbalskih zakonitosti, dobrih sportskih običaja i zdravog rivalstva " zaključio je svoje izlaganje Aleksandar Miljanić.

 

D.Milovanović

 
Postojeći komentari (0)

Pošaljite komentar

*Ime:


*E-mail:


*Komentar:


Polja obelezena (*) su obavezna.